Събитийният формат Нощ на историите“ се завръща в Пловдив с трето издание, което

...
Събитийният формат Нощ на историите“ се завръща в Пловдив с трето издание, което
Коментари Харесай

Интересно събитие за завръща в града под тепетата

Събитийният формат „ Нощ на историите “ се завръща в Пловдив с трето издание, което ще бъде част от градската стратегия на Фестивал за улични и градски изкуства 6Fest. Събитието е на 9 май от 19 ч. в клуб „ Fargo “ с вход свободен.
Истории за Пловдив ще разказват представители на Археологическия музей, Историческия музей, катедра „ История и археология “ на Пловдивския университет и Общински институт „ Старинен Пловдив “.
Калоян Даяров е екскурзовод в РАМ–Пловдив, само че също по този начин взе участие и в провежданите в града разкопки. Неговата забавна вероятност му разрешава с лекост да вдъхва живот на музейните експонати и по този начин да трансформира всяко посещаване в музея в неподготвено странствуване във времето. Темата на Даяров в „ Нощ на историите “ ще бъде „ Ние, археолозите “, в която той ще опише малко повече за археологическата специалност.
Д-р Теодора Георгиева е историк и помощник в Катедра „ История и археология “ в Пловдивския университет. Темата ѝ в „ Нощ на историите “ ще бъде „ Средновековният Филипопол и неговият етно-религиозен образ “. Д-р Георгиева ще показа любопитни обстоятелства за популацията на средновековния Пловдив, обществения образ на града, неговите квартали, по-интересни случки от всекидневието на пловдивското население през Средновековието, основно от интервала XI – XII век.
Калоян Станчев е организатор в РИМ–Пловдив. Той е едно от новите попълнения на екипа, представител на младото потомство историци. Като внук на Димитър Станчев – индивидът, основал експозиция „ Съединение на България от 1885 година “, Калоян продължава традициите и самият той става част от историята на музея, следвайки професионалния път на дядо си. Темата на Калоян Станчев в „ Нощ на историите “ ще бъде „ Осъществяване на концепцията за музей на Съединението “.
Валя Ангелова е организатор на къщата на доктор Стоян Чомаков с непрекъсната експозиция на Златю Бояджиев, която е част от обектите на Общински институт „ Старинен Пловдив “. Темата й в „ Нощ на историите “ ще бъде „ Златю Бояджиев – преди, в този момент и вечно “. Ангелова ще опише през какво е минал той, по какъв начин е живял, с какво се е борил, с цел да се трансформира във великия художник, който всички познаваме през днешния ден.
През 2019 година „ Нощ на историите “ гостува за първи път в Пловдив като част от формалната стратегия на Пловдив – Европейска столица на културата и редом с Фестивал за улични изкуства 6Fest. Второто градско издание на Нощ на историите за Пловдив беше през 2022 година с присъединяване на Регионален етнографски музей, Народна библиотека „ Иван Вазов “, Дружество на пловдивските художници.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР